اجرای یک طرح در تنگه آبزا ایذه؛ کانون توجه مردم و رسانه ها

به گزارش مرجع مقالات، اهواز-خبرنگاران موضوع واگذاری تنگه آبزا از مناطق شهرستان ایذه در استان خوزستان به بخش خصوصی در چند روز اخیر به موضوع داغ فضای مجازی ایذه و نیز موضوع روز مردم این شهرستان تبدیل شده است به طوریکه فعالان محیط زیستی واکنش تندی نسبت به این تصمیم اتخاذ کرده اند.

اجرای یک طرح در تنگه آبزا ایذه؛ کانون توجه مردم و رسانه ها

به گزارش خبرنگاران تنگه آبزا در نقطه ای مشرف بر شهر ایذه و بین کوه الهک و اشکفت سلمان واقع شده است که در سالهای گذشته بخش خصوصی مجوزهای لازم از مراجع مربوطه را برای ایجاد مجموعه تفریحی گردشگری کسب کرد و حالا پس از گذشت چند سال گویا کار واگذاری آن به مراحل سرانجامی رسیده است و این موضوع باعث اعتراض فعالان محیط زیست شده است.

هژیر کیانی دبیر انجمن غیر دولتی دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان با اشاره به تلاش ها برای واگذاری و تغییر کاربری اراضی ملی تنگه آبزا ایذه به شخص یا اشخاص با هدف ایجاد مجموعه سایت گردشگری و باشگاه تیر اندازی گفت: وقتی به موقعیت تنگه آبزا و بستر و حریم محل عبور سیلاب نگاه می کنیم متوجه می شویم که کاربری های طبیعی این تنگه عامدانه از سوی کارشناسان دستگاه های اجرایی مسئول نادیده انگاشته شده است به طوریکه کارکردهای منحصر به فرد و عام المنفعه این اراضی ملی و پیامدهای خسارت بار و خطرناک تغییر کاربری تنگه کم نظیر آبزا نادیده گرفته شده است.

کیانی با بیان اینکه هیچ اولویت و لزومی برای تغییر کاربری اراضی ملی تنگه آبزا وجود ندارد تأکید کرد: به باور متخصصان میراث فرهنگی ممکن است ساخت و ساز در این محوطه که مشرف بر سایت تاریخی اشکفت سلمان است، ثبت جهانی ایذه را با اخلال روبرو کند.

این فعال محیط زیستی گفت: تنها تغییری که می توان در این تنگه همسوی با منافع شهروندان و طبیعت با حفظ کارکردهای فعلی این محوطه با اراضی شیبدار و ملی ایجاد کرد، کاشت درختان زیتون است که حدود 400 درخت از سوی شهرداری و فعالان محیط زیست و عموم مردم غرس شده است.

وی گفت: با توجه به عدم خزان درخت زیتون، می توان ضمن ایجاد فضای آرام بخش برای هزاران نفر از شهروندانی که در حال حاضر از این محل عبور و استفاده می کنند، در تثبیت خاک اقدام و از فرسایش خاک هم جلوگیری به عمل آورد.

کیانی ادامه داد: در گذشته نیز این طرح نیز مطرح شد که با توجه به وظایف اساسنامه ای انجمن ما و گزارشات و درخواست های مردمی برای پیگیری این موضوع، این پروژه در همان موقع منتفی شد اما مجدد عده ای در حال تلاش برای واگذاری این اراضی هستند به همین دلیل گزارشی از طریق کمیته حقوقی تشکل های محیط زیست خوزستان به شورای ملی حفاظت از اراضی ملی و منابع طبیعی کشور به ریاست رئیس قوه قضاییه تقدیم شده است و موضوع را تا توقف کامل این فرآیند واگذاری پیگیری خواهیم کرد.

کیانی با بیان اینکه کارکردهای کم نظیر و عام المنفعه این اراضی، تنگه و دیواره های صخره ای آن با منافع یک شخص قابل مقایسه نیست اذعان داشت: این محوطه با همه کارکردهای مفید آن به همه مردم تعلق دارد و همگان باید بتوانند از آن استفاده کرده و مطابق اصل توسعه پایدار برای نسل های آینده حفاظت شود.

این فعال محیط زیستی در ادامه با ذکر این نکته که ما با توسعه در شهر مخالف نیستیم بلکه با توسعه ناپایدار مخالفیم گفت: این منطقه که دارای زیستگاه پرندگان و جانواران و جزو اراضی ملی است و کارکرد ها و خدمات اکولوژیکی فعلی آن را با هیچ سازه ای نمی توان ایجاد نمود نباید تبدیل به سایت های گردشگری و باشگاه تیر اندازی شود.

وی اضافه نمود: اگر قرار است توسعه ای صورت بگیرد باید با رعایت ضوابط محیط زیستی باشد و از طرفی، طرح های بسیار سازگارتری وجود دارد که می تواند از طریق دستگاه های مردم نهاد باز هم با حفظ کاربری طبیعی اجرا شود؛ به طور مثال این که تبدیل به یک پارک طبیعت شود بدون این که در آن دخل و تصرفی صورت بگیرد. کاربری فعلی این منطقه برای مردم بسیار مفیدتر است و از طرفی حیات وحش آن نیز آسیب نمی بیند.

کیانی با اشاره به پروژه سایت گردشگری در منطقه تنگه آبزا ایذه ادامه داد: به نظر ما جانمایی این طرح از ابتدا اشتباه بوده است و حتی دستگاه هایی مثل منابع طبیعی و فرمانداری نیز موافقت نامه ای برای این طرح صادر نکرده اند.

وی گفت: تنها مرجعی که در سال های پیش موافقت خود را با این طرح گفته است، اداره محیط زیست شهرستان ایذه و اداره کل محیط زیست خوزستان بوده است که اعتبار آن باطل شده است.

کننده سازمان های مردم نهاد محیط زیست خوزستان گفت: برای معترضان به این طرح و دوستداران طبیعت و محیط زیست مهم ترین مطالبه این است که این منطقه بکر حفظ شود و طرح های به نام گردشگری در جاهای دیگری مکان یابی شود.

وی در سرانجام با مهم دانستن حفظ محیط زیست در سند ملی گفت: ما توقف و یکسره نمودن پرونده تنگه آبزا را یک آزمون برای دستگاه های مسئول شهرستان و مدیران این دستگاه ها در جهت عمل به این سند مهم می دانیم و امیدواریم به وظایف خود در برابر اصل پنجاهم قانون اساسی عمل کنند.

**استعلامی در این زمینه از اداره محیط زیست گرفته نشده است

عباس سلطانی رییس اداره حفاظت محیط زیست ایذه در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران گفت: برای اجرای طرح در منابع طبیعی و ملی، باید از اداره محیط زیست استعلام بگیرند که تا کنون این اتفاق رخ نداده است.

وی اضافه نمود: البته حدود هفت سال پیش یک مجوز از ریاست سابق این اداره گرفته شده است که با توجه به گذر زمان، این مجوز ابطال شده است و برای هرگونه ساخت و ساز باید با محیط زیست مکاتبه شود.

رییس اداره محیط زیست ایذه تأکید کرد: تا زمانی که محدوده دقیق این پروژه به صورت کتبی به ما اعلام نشود، نمی توانیم اظهار نظر رسمی انجام دهیم زیرا کارشناسان ما با توجه به نقشه، نظر خود را اعلام خواهند کرد.

**به دنبال راهی برای حل مسالمت آمیز مسئله تنگه آبزا هستیم

فرزاد حسین پور رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ایذه در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران گفت: حدود یک 18 ماه پیش که مسئولیت این اداره به من واگذار شد، متوجه شدم که در دوران رؤسای قبلی، موافقت های انجام این پروژه داده شده است.

وی اضافه نمود: سرمایه گذار این پروژه وقتی با مخالفت ما روبرو شد، به دیوان عدالت اداری شکایت کرد و چندی پیش حکم قطعی این پرونده به نفع وی صادر شد زیرا در سالیان گذشته اکثر استعلامات را از ادارات متبوع دریافت کرده بود.

حسین پور تأکید کرد: ما در همان زمان سعی کردیم این پرونده را حل کنیم یا در مکان دیگری جانمایی این پروژه را انجام دهیم که متأسفانه تاکنون مقدور نشده است.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ایذه در ادامه گفت: در تلاش هستیم که یک مکان جدید برای این پروژه تعریف کنیم تا با موافقت سرمایه گذار طرح، این جابجایی انجام شود.

وی اضافه نمود: با اجرای این طرح هیچ مسئله ای نداریم و مسئله ما مکان فعلی اجرای این طرح است که امیدواریم این مورد نیز برطرف شود و این پروژه در یک نقطه جدید به سرانجام برسد.

**به دنبال ایجاد یک مجموعه گردشگری مطابق با قانون هستیم

عباس احمدی سرمایه گذار و مجری طرح مجموعه تفریحی گردشگری تنگه آبزا در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران با تشریح کامل این پروژه گفت: در سالهای گذشته تمام موافقت های اصولی انجام این پروژه را دریافت کردیم و هیچ مسئله ای از این بابت وجود نداشت، ضمناً مجوزهای اخذ شده نیز تمدید شده اند و از این بابت نیز مسئله ای نیست.

وی اضافه نمود:یک سال پیش برخی افراد اقدام به کارشکنی در این طرح کردند که ما پرونده را در چند مرحله پیش بردیم و در نهایت دیوان عدالت اداری کشور، حق را به ما داد و شکایات مطروحه بر علیه ما را بی اساس دانست.

احمدی شرح داد: با هدف ایجاد اشتغال و ساخت یک مجموعه گردشگری و تفریحی این پروسه را شروع کردیم، اینکه برخی از خطرات باشگاه تیراندازی این مجموعه سخن می گویند، دور از انصاف است زیرا تیراندازی در سالن سر پوشیده و با اسلحه های بادی و خفیف انجام می شود و خطری برای محیط زیست ندارد.

وی با ذکر این نکته که این مجموعه در جهت آبراه کوه قرار ندارد اذعان داشت: آب ناشی از بارندگی از یک دره معین عبور می کند که ما مکلف شدیم این دره را لایروبی و سیل بندهای آن را نیز ترمیم کنیم زیرا اگر خطری از این حیث وجود داشته باشد، ابتدا مجموعه گردشگری مارا تهدید می کند.

این سرمایه گذار در ادامه با ذکر این نکته که این مجموعه در حریم منطقه باستانی اشکفت سلمان قرار ندارد گفت: موافقت نامه میراث فرهنگی را نیز گرفته ایم، این مجموعه در حریم این سایت تاریخی قرار ندارد و هیچ مسئله ای از این بابت وجود ندارد.

وی از شروع عملیات ساخت این مجموعه در آینده نزدیک خبر داد و گفت: طبق قانون و رأی دیوان عدالت اداری کار خود را شروع خواهیم کرد و کاری خلاف قانون انجام نمی دهیم، هدف ما ایجاد یک زیرساخت مناسب برای بحث گردشگری و ایجاد اشتغال در این منطقه است.

9434/6064

منبع: ایرنا
انتشار: 26 تیر 1398 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: atusocialscience.ir شناسه مطلب: 151

به "اجرای یک طرح در تنگه آبزا ایذه؛ کانون توجه مردم و رسانه ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اجرای یک طرح در تنگه آبزا ایذه؛ کانون توجه مردم و رسانه ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید