قلعه سلاسل شوشتر ، دژ بازمانده از تاریخ کهن ایران

به گزارش مرجع مقالات، قلعه سلاسل شوشتر

در این مطلب از وب سایت گردشگری خبرنگاران شما را با قلعه سلاسل شوشتر ، در استان خوزستان آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.

قلعه سلاسل شوشتر ، دژ بازمانده از تاریخ کهن ایران

شهر شوشتر یکی از شهرهای شمال استان خوزستان است که دارای قدمت تاریخی است . برترین دوره ای که شهر شوشتر به خود دیده است عصر ساسانیان است.

قلعه باشکوه سلاسل در استان خوزستان و در شمال غربی شهرستان شوشتر در کنار رودخانه شطیط قرار گرفته است. قدمت این قلعه بر طبق بعضی روایات مربوط به دوره ساسانی می گردد. قلعه سلاسل شوشتر دژی است بسیار بزرگ که دارای حیاط های مفصل و متعدد و سربازخانه ها و طویله ها و حمام ها و شبستان ها و برج ها و باغچه ها و قورخانه و نقاره خانه و آشپزخانه و قاپی های متعدد و حوض های بزرگ و حصار و خندق بوده است.

قلعه سلاسل بارها و بارها بازسازی شده و ویرانی هایی که در حال حاضر به چشم می خورد مربوط به قلعه دوران قاجار است. هرچند که امروز تمام عمارت های این قلعه تخریب شده اند و جز اتاق های زیر زمینی، شوادانها و تونلهای داریون چیزی از آن نمانده است.

متون تاریخی از وجود آن در زمان هخامنشیان حکایت می نمایند و قلعه تا حدود 50 سال پیش آباد بوده است. این قلعه بجز نقش دفاعی که از شهر شوشتر داشته است، مرکز کنترل نهر داریون و بعلاوه محل استقرار والی خوزستان بوده است. باوجود تخریب قسمت عمده این قلعه، بخش های به جامانده چشمگیر و بسیار دیدنی هستند.

قلعه سلاسل که بعضی نام سلاسل را مربوط به شخصی به نام ابی سلاسل می دانند که در قرن 4 زندگی می نموده ، قلعه را تعمیر و بازسازی نموده است.

معماری قلعه

این قلعه جزء قلعه های چند وجهی است و به شکل بیضی بنا شده و در زمان های مختلف بازسازی و تعمیر شده است.این قلعه دارای 2 در بزرگ است و در سمت شمال و شمال شرقی آن خندقی وجود دارد که در جنوب به نهر داریون منتهی می گردد.

برج های این قلعه به صورت مدور بوده و در دوران اخیر دارای تأسیساتی از قبیل نانوایی، اصطبل، حمام، سربازخانه، اسلحه خانه، آشپزخانه و حیاط های متعدد بوده است.محدوده قدیمی این قلعه باستانی از جانب شمال و غرب محدوده فعلی است ولی از جانب جنوب و شرق خندقی آنرا احاطه می نموده که هنوز مقداری از آثار آن به جای مانده است.

قلعه سلاسل بارها بازسازی شده استیک بار به دست فتحعلی خان پسر واخشتوخان در قرن 11 هجری و دفعه دیگر در سال 1237 به دست محمد علی میرزای دولتشاهی. بعلاوه بار دیگر به امر نظام السلطنه حسینقلی خان مافی در سال 1307 بازسازی کامل شده است. در دهه 40 به جامانده قلعه را ویران نموده اند و از مصالح آن در قسمت غربی قلعه ساختمان ادارات دارائی قند و شکر و غله و دخانیات احداث شد. قلعه سلاسل در سال 1354 به وسیله سازمان میراث فرهنگی با شماره 1117 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

دانستنی هایی در خصوص قلعه سلاسل شوشتر

  • در گذشته داخل این قلعه حمام های بوده است که آب مورد احتیاج برای استحمام را از نهر داریون تامین می کردند.
  • قلعه سلاسل شوشتر علاوه بر اینکه برای امور دفاعی به کار گرفته می شده، به عنوان مرکز تقسیم آب منطقه هم کاربرد داشت.
  • این اثر باستانی دارای شوادان های شگفت انگیزی ست که در گذشته دمای هوا را به طرز عجیبی کاهش می داده و مردم در تابستان های گرم خوزستان به این شوادان ها پناه می آوردند.
  • چنان شکوه و طراحی فوق العاده ای در این بنای ارزشمند به چشم می خورد که در میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است.

راه های دسترسی به قلعه

آدرس: خوزستان، شهرستان شوشتر، بلوار علامه شیخ شوشتری

هزینه و زمان بازدید

بازدید از قلعه سلاسل رایگان است بعلاوه زمان پیشنهادی برای بازدید از این مکان 1 ساعت پیشنهاد شده است.

جاذبه های اطراف قلعه سلاسل

فاصله قلعه سلاسل شوشتر تا مسجد جامع شوشتر:1.8 کیلومتر

فاصله قلعه سلاسل شوشتر تا خانه تاریخی مستوفی:550 متر

فاصله قلعه سلاسل شوشتر تا خانه تاریخی مرعشی: 1.6 کیلومتر

منبع: تاپ تراول
انتشار: 22 مهر 1403 بروزرسانی: 22 مهر 1403 گردآورنده: atusocialscience.ir شناسه مطلب: 2323

به "قلعه سلاسل شوشتر ، دژ بازمانده از تاریخ کهن ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قلعه سلاسل شوشتر ، دژ بازمانده از تاریخ کهن ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید