دره زیبای لیقوان در استان آذربایجان شرقی
به گزارش مرجع مقالات، دره لیقوان
در این مطلب از وب سایت گردشگری خبرنگاران شما را با دره لیقوان در استان آذربایجان شرقی آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
دره لیقوان(لوان دره سی) به علت داشتن رودخانه و انواع چشمه ها و جنگل ها و درختان و طبیعت بکر، یکی از معروف ترین تقرّجگاه های اطراف تبریز و از مهمّ ترین قطب جهانگردی استان آذربایجان شرقی به شمار می رود. این درّه در شرق روستای سفیده خوان واقع شده است. رودخانه لیقوان چایی با عبور از میان این دره باعث به وجود آمدن تفرجگاهی بسیار زیبا و نیز عمل آوری مرغوب ترین پنیر خاورمیانه شده است. حواشی لیقوان چای که از دامنه های شمالی رشته کوه سهند سرچشمه می گیرد،چشمه سارهای متعددی از دره های شرقی و غربی لیقوان به آن می پیوندد و رودخانه پرآبی را تشکیل می دهند، جریان رودخانه از جنوب به شمال است و اراضی روستاهای سفیده خوان،لیقوان،بیرق و هروی و… را آبیاری می نماید. حواشی سرسبز این رودخانه تفرجگاه بهاری و تابستانی مردم تبریز و دیگر جهانگردان است.
دره سبز لیقوان با آب و هوای کوهستانی و خنک و آب گرم معروفی که دارد، مهم ترین بهانه ای است که باعث شده به این منطقه لقب دره بهشت را بدهند. آب گرم لیقوان که از تغییرات زیرزمینی و بقایای آتشفشان خاموش کوه های سهند به وجود آمده است،در مجموع چند رودخانه را تشکیل می دهد و در کنار همین رودخانه آب های گوارایی از دل زمین می جوشد که به علت شرایط اقلیمی یکی از برترین و غنی ترین آب های معدنی این سرزمین است. در پای همین رودخانه چند کوه راسخ و باصلابت نیز وجود دارد که همان رشته کوه های سهند است که نامش میان کوه های ایران زمین نگین سبزی است.
پوشش گیاهی بی نظیر این منطقه و وجود گیاهان دارویی با خواص زیاد از جمله پونه، بابونه، قارچ و… منجر شده علاوه بر استفاده مردم محلی از این گیاهان دارویی از شیر گوسفندان این منطقه به علت استفاده از همین پوشش گیاهی پنیر سفید ، تمیز و خوشمزه ای به عمل بیاید که به صراحت می توان گفت در خاورمیانه بی نظیر است و معروفیت پنیر لیقوان به علت همین خاصیت بی نظیر است.
دره لیقوان بین تمامی دره های استان تنها جایی است که امکان ارائه خدمت و پذیرایی از مسافران را دارد. روستایی که اگرچه همواره با پنیرهای قالبی ایرانی تداعی می گردد، اما اگر به عنوان یک جهانگرد وارد آن شوید جاذبه های بیشتری را می بینید که تمام ذهنیت تان را از این روستا، تغییر می دهد. کشتزارهای سرسبز و باغ های میوه هر ساله به خصوص در تابستان هزاران نفر از عاشقان طبیعت را به این دره مصفا جذب می نماید.
گورستان قدیمی لیقوان و خانه اربابی (حاج احتشام الدوله) ازمهم ترین جاذبه های تاریخی این روستا هستند، که مربوط به قرن هفتم هجری می باشد. سنگ نوشته هایی قدیمی فراوانی روی قبرها قرارگرفته است وجملات متعددی، به شکل ماهرانه روی سنگ ها حکّاکی شده است. این قبرستان یکی ازآثار ملی ثبت شده ایران است. که طی سالهای اخیر سازمان میراث فرهنگی استان جهت بازسازی آن اقدامات خوبی انجام داده است.گذشته از گورستان قدیمی لیقوان،می توان از سایر آثار تاریخی روستا به بنای کاخ داش عمارت، پل حاج سالار،شیرهای سنگی اشاره نمود، بعلاوه مجسمه دو شیر سنگی هم اکنون در داخل حیاط مدرسه دخترانه موجود است.
طبیعت بکر، کوه ها و صخره های هرمی و مخروطی شکل و تونل های سنگی دست ساز بی شمار زیر زمینی(همانند کندوان اسکو) در این روستا وجود دارد، حفره ها ،غارها،آغل ها،اتاقک ها، تونل ها و دالانهایی در دل کوه ها و در زیر خانه های مسکونی که از جنس سنگ کران است به وسیله مردان قدیمی و قوی پنجه لیقوان کنده شده است که کاربرد فراوان دارند. در زمان قدیم مردم از دست یاغیان و چپاول گران در آن ها مخفی می شدند ولی امروزه برخی از آن ها بعنوان انباری خصوصا نگهداری پنیر و برخی هم محل نگهداری گوسفندان است. این غارها و دالان های سنگی در تابستان خنک و در زمستان گرم هستند.
مسیر دسترسی:
برای تماشا لیقوان باید به آذربایجان شرقی سفر کنید و در 36 کیلومتری جنوب تبریز این روستا را ببینید که در کنار رودخانه مهران رود و کوه های سر به فلک کشیده سهند جا خوش نموده است.
جاده ارتباطی لیقوان-تبریز از مسیر دروازه تهران شهر تبریز آغاز می گردد و بعد از گذر از شهر باسمنج و روستای های هروی (هربی) بیروق (بره) به روستای لیقوان می رسد.
منبع: تاپ تراول