اهمیت مصرف خرما در ماه مبارک رمضان
به گزارش مرجع مقالات، نمناک/خرما یکی از مواد خوراکی جدا ناپذیر سفره های افطار در ماه رمضان است. بر اساس توصیه پیامبر بسیاری از مسلمانان روزه خود را با خرما افطار می نمایند. خرما بهترین غذا برای روزه داران در ماه مبارک رمضان است و احادیث و روایات زیادی به مصرف خرما سفارش نموده اند که نشان دهنده اهمیت و فواید مصرف این ماده غذایی در ماه مبارک رمضان است. در این بخش از بهداشت و سلامت درباره اهمیت مصرف خرما در ماه مبارک رمضان بیشتر بخوانید.
چرا باید در ماه رمضان خرما مصرف کنیم؟
در روایات بسیاری نقل شده است که امامان و پیامبر اکرم (ص) روزه خود را با خرما افطار می کردند و به افطار روزه با خرمای حلال بسیار تاکید داشتند . در این باره احادیث بسیاری موجود است که معروف ترین آنها حدیث معروف حضرت محمد (ص) و امام صادق (ع) است که اهمیت افطار با رطب را مطرح نموده اند .
پیامبر اعظم (ص) فرمودند: مَنْ أَفْطَرَ عَلَی تَمْرَةِ حَلَالٍ تُضَاعَفُ ثَوَابُ صَلَاتِهِ أَرْبَعُمِائَةِ مَرَّةٍ؛ هر کس با خرمای حلال افطار کند ثواب نمازش چهارصد برابر می گردد. (زاد المعاد , جلد1 , صفحه86)
و امام صادق (ع) فرمودند: أَنَّ النَّبِی (صلّی اللَّه علیه وآله) اِذَا کانَ صَائِماً یفْطِرُ عَلَی الرُّطَبِ فِی زَمَانِهِ؛ رسول خدا (صلّی اللَّه علیه وآله) هرگاه روزه بود با رطب افطار می نمود. (طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الأخلاق ، ص29)
اما دلیل سفارشات پیشوایان دینی ما درباره مصرف خرما در ماه رمضان چیست و چرا ما باید در ماه رمضان خرما مصرف کنیم ؟
کنترل اشتها
روزه داران در بدو افطار بهتر است یک لیوان آب جوش همراه یک خرما بخورند. خرما سبب کنترل اشتها می گردد و از پُر خوری به هنگام افطار ممانعت می نماید. خرما با فعال کردن آنزیم های معده که در طول روز کاهش یافته بوند معده را آماده دریافت مواد غذایی می نماید.
برطرف کردن مسائل معده
خرما با اثرات آنتی اکسیدانی اسید معده را نیز خنثی می نماید پس بهتر است در ماه رمضان همراه چای کمرنگ به جای قند خرما مصرف کنید. خرما به آسانی هضم می گردد و به معده روزه دار آسیب نمی رساند و فرد روزه دار برای هضم آن دچار مشکل نمی گردد.
جلوگیری از یبوست
خرما سرشار از فیبر است و احتمال یبوست که به دلیل تغییر زمان وعده های غذایی و کاهش فیبر در وعده های غذایی ایجاد می گردد را در فرد روزه دار کاهش می دهد. خرما خاصیت ملین دارد و روده ها را پاکسازی می کند. ماده نیکوتینیک موجود در خرما، دارویی فوق العاده مؤثر برای برطرف ناراحتی روده ای است. خوردن خرما سبب ایجاد و تقویت باکتری های مفید روده ای می گردد.
جلوگیری از چاقی
با شروع ماه رمضان در سفره های افطار غذاهای چرب و سنگین و شیرینی های مختلف مانند زولبیا و بامیه دیده می شوند. زولبیا و بامیه فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و مواد معدنی) هستند و افراط در مصرف آنها به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت پس به جای زولبیا و بامیه خرما بخورید. قند خرما از نوع طبیعی بوده و در صورت استفاده کم موجب چاقی نمی گردد.
بازیابی توان ذهنی
در ساعات پایانی روزه، قند خون کاهش پیدا می نماید، کاهش قند خون بر مغز تاثیر می گذارد و سبب می گردد فرد احساس کسالت و ضعف کند و از قدرت تمرکز شخص روزه دار کاسته می گردد. هنگامی که در افطار خرما مصرف می کنیم به سرعت مواد مورد احتیاج به بدن جذب شده و ذهن توانایی خود را باز می یابد.
بازیابی توان عضلانی
در ساعات پایانی روزه، قند خون کاهش یافته و کاهش قند بر حرکات جسمی نیز تأثیر می گذارد و معده تقریباً در حالت سکون قرار می گیرد و فعالیت آنزیم های دستگاه گوارشی به علت کمی مایعات در بدن به شدت کم می گردد بنابراین بدن انسان هنگام افطاری به غذایی احتیاج دارد که به سرعت هضم گردد و به معده آسیب نرساند و آن را فعال کند و به سرعت مواد مورد احتیاج به بدن جذب گردد و به مغز و عضلات برسد تا ذهن و بدن توانایی خود را بازیابند. افراد با مصرف خرما در زمان افطار می توانند ظرف بیست دقیقه قدرت و توانایی خود را باز یابند.
ایجاد آرامش و بهبود کیفیت خواب
مصرف خرما در ماه مبارک رمضان سبب کاهش اضطراب و عصبانیت و ایجاد آرامش می گردد. برای بهبود کیفیت خوابتان آخر شب شیر و خرما بخورید.
تقویت ایمنی بدن
خرما خواص تغذیه ای متعددی دارد و به تقویت ایمنی بدن در برابر بیماری های عفونی و غیر عفونی شده و سبب افزایش مقاومت بدن می گردد.
تامین ویتامین های مورد احتیاج بدن
خرما یک نوع میوه است و سرشار از ویتامین های A ,B ,C ,E و املاح معدنی شامل فسفر، کلسیم، آهن و منیزیم است. هر سه عدد خرما یک واحد میوه محسوب می گردد. خرما برای پیشگیری از افزایش فشارخون و کم خونی تاحدی موثر است.
تنظیم قند خون
مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است. مصرف چند خرما در وعده افطار می تواند انتخاب خوبی به جای قندهای صنعتی باشد و به دلیل اینکه قند خرما آهسته و به مرور در بدن آزاد و مواد مغذی و فیبر لازم برای بدن را تأمین می نماید.
تامین انرژی لازم برای بدن
خرما دارای آهن، اسیدفولیک، پروتئین و چربی و کربوهیدرات است. مصرف سه عدد از آن با 60 کیلوکالری، انرژی لازم برای بدن را تأمین می نماید. خرما دارای قندهای طبیعی مانند گلوکز، ساکارز و فروکتوز است که مصرف 2 تا 3 عدد از آن با یک لیوان آب گرم هنگام افطار موجب سرحال شدنتان پس از حدود نیم ساعت می گردد و به تقویت انرژی در شما یاری می نماید.
نکات قابل توجه درباره خرما
افراد دیابتی نیز می توانند خرما مصرف نمایند اما در میزان استفاده از آن نباید زیاده روی گردد.
مصرف خرمای تازه از خرمای خشک بهتر و فواید آن نیز بیشتر است.
منبع: همگردی