طرز تهیه شیرینی برنجی برای پذیرایی در عید نوروز و دیگر ایام سال!
به گزارش مرجع مقالات، نان برنجی یا شیرینی برنجی، نوعی شیرینی اصیل ایرانی با ریشه کرمانشاهی بوده که البته در کل ایران محبوب است. این شیرینی در تمام طول سال طالب دارد، اما پای ثابت عید نوروز محسوب می گردد.

در طرز تهیه شیرینی برنجی ، ابتدا باید کره و شکر را مخلوط نموده و با همزن برقی هم بزنید. در یک مرحله تخم مرغ ها و در مرحله بعد گلاب، آرد برنج و هل را اضافه کنید و به هم زدن مواد ادامه دهید. خمیر را 6 ساعت در یخچال بگذارید و سپس توپک های کوچکی از خمیر درست نموده و کمی فشار دهید. روی شیرینی با چاقو طرح ایجاد نموده و با تخم خرفه تزیین کنید؛ سپس شیرینی ها را در فر بپزید.
نان برنجی در عین خوشمزگی طرز تهیه بسیار آسانی دارد. دوست دارید خودتان در منزل شیرینی برنجی درست کنید؟ پس در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
شیرینی برنجی | |
تعداد نفرات | 5 نفر |
زمان آماده سازی | 30 دقیقه |
زمان پخت | 20 دقیقه |
میزان سختی | میانه |
طرز تهیه شیرینی برنجی اصیل ایرانی
شیرینی برنجی با طعم ملایم و خمیر بسیار نرم خود، کاملاً در دهان ذوب می گردد. در تهیه این شیرینی از آرد برنج استفاده می نمایند و به همین علت، از جمله شیرینی های بدون گلوتن محسوب می گردد. شیرینی برنجی با کره و روغن جامد کرمانشاهی قابل پخت است که روغن کرمانشاهی عطر و طعم بی نظیری دارد؛ البته اگر روغن کرمانشاهی در دسترس نبود، می توانید کره را جایگزین کنید.
راستی در میان این دستور پخت، پیشنهاد می کنیم با طرز تهیه شیرینی آرد نخودچی هم آشنا شوید تا تنوعی از شیرینی ها داشته باشید.
مواد لازم در طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی
در اولین گام از طرز تهیه شیرینی برنجی با کره، مواد اولیه زیر را آماده نموده و برای پخت شیرینی دست به کار شوید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
آرد برنج | 300 گرم |
پودر شکر | 250 گرم |
کره | 220 گرم |
تخم مرغ | 2 عدد |
گلاب | 1 قاشق غذاخوری |
هل ساییده شده | 5 عدد |
سیاه دانه (تخم خرفه) | 1 قاشق غذاخوری |
پودر قند یا شکر | به میزان کافی |
دستور پخت شیرینی برنجی
مطابق مراحل زیر، طرز تهیه شیرینی نون برنجی را دنبال کنید:
- مرحله اول: کره و شکر را داخل کاسه ای میانه مخلوط کنید و با همزن برقی به مدت 3 تا 5 دقیقه هم بزنید تا کرم رنگ شده و پف کند.
- مرحله دوم: تخم مرغ ها را اضافه کنید و به هم زدن مواد ادامه دهید. در این مرحله خمیر شیرینی از حالت رقیق خارج شده و کمی سفت می گردد.
- مرحله سوم: گلاب، آرد برنج و هل را به خمیر اضافه نموده و مجددا هم بزنید. در این حالت هنوز هم خمیر به حدی سفت نشده است که بتوانید با آن شیرینی برنجی درست کنید؛ به همین علت باید خمیر را حداقل به مدت 6 ساعت در یخچال بگذارید.
- مرحله چهارم: هنگامی که برای پخت نان برنجی آماده شدید، فر را با دمای 160 درجه سانتی گراد روشن کنید تا گرم گردد. در ادامه داخل سینی فر هم کاغذ روغنی پهن کنید.
- مرحله پنجم: توپک های کوچکی به مقدار گردو از خمیر درست کنید و کمی فشار دهید تا پهن شوند. سپس آن ها را روی سینی فر با فاصله دو سانتی متر بچینید. به علت وجود کره در خمیر شیرینی برنجی، این خمیر به سرعت نرم شده و به دست می چسبد؛ برای برطرف این مشکل، هر چند دقیقه یک بار به دست خود پودر قند بزنید.
- مرحله ششم: با استفاده از چاقو، قاشق یا مُهرهای مخصوص، روی شیرینی طرح بیندازید. کمی تخم خرفه روی هر کدام از آن ها بپاشید و به مدت 20 دقیقه در فر بگذارید تا دور شیرینی ها طلایی گردد. ضمناً شیرینی برنجی به علت وجود کره خیلی سریع فرم خود را از دست می دهد؛ به همین علت اگر می خواهید روی آن طرح بیندازید، قبل از گذاشتن شیرینی ها در فر، حتما آن ها را برای 20 دقیقه در یخچال قرار دهید تا به خوبی سفت شوند.
طرز تهیه شیرینی برنجی بدون کره
اصل شیرینی برنجی با کره و روغن جامد است، چون فرم گرفتن خمیر به همین دو ماده بستگی دارد. با این وجود پخت شیرینی برنجی با روغن مایع نیز امکان پذیر است که در ادامه این بخش روش تهیه آن را شرح داده ایم. طرز تهیه شیرینی برنجی شمالی نیز به همین صورت است و تفاوت زیادی ندارد؛ پس با یادگیری این طرز تهیه، یک تیر و چند نشان زده اید.
مواد لازم برای طرز تهیه شیرینی برنجی در توستر یا فر
طرز تهیه شیرینی برنجی با روغن مایع نیز امکان پذیر بوده و برای انجام آن به مواد اولیه زیر احتیاج دارید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
آرد برنج | 320 گرم (دو پیمانه) |
شکر دانه ریز قنادی | 120 گرم (سه چهارم پیمانه) |
روغن مایع | 110 گرم (نصف پیمانه) |
زرده تخم مرغ | 1 عدد |
گلاب | 50 گرم (یک چهارم پیمانه) |
سیاه دانه (تخم خرفه) | 1 الی 2 قاشق غذاخوری |
درصورتی که مواد اولیه برای درست کردن شیرینی برنجی را در خانه ندارید، می توانید آن ها را به صورت آنلاین و به صرفه از سفارش از سوپرمارکت آنلاین خبرنگاران سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید.
دستور پخت نان برنجی بدون کره
در روش تهیه شیرینی با آرد برنج و روغن مایع، مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- مرحله اول: در یک کاسه بزرگ، روغن و شکر را با همزن برقی حدود 1 تا 2 دقیقه مخلوط کنید.
- مرحله دوم: زرده تخم مرغ را اضافه نموده و 30 ثانیه دیگر به هم زدن مواد ادامه دهید.
- مرحله سوم: آرد برنج را الک کنید و در سه مرحله به دیگر مواد بیفزایید.
- مرحله چهارم: در پایان گلاب را اضافه کنید و حدود 10 تا 15 دقیقه دیگر مواد را هم بزنید.
- مرحله پنجم: خمیر شیرینی را به شکل توپی در آورید، در یک کیسه پلاستیکی بگذارید و به مدت یک شب در یخچال استراحت دهید.
- مرحله ششم: هنگام پخت شیرینی، فر را با دمای 170 درجه سانتی گراد گرم کنید و کف سینی فر هم کاغذ روغنی بگذارید.
- مرحله هفتم: خمیر شیرینی را از یخچال بیرون بیاورید و توپک هایی کوچک به مقدار گردو از خمیر جدا کنید. خمیر را کف دست به خوبی ورز دهید و تمام ترک های روی سطح آن را صاف کنید. سپس با کف دست، کمی خمیر را پهن نموده و روی سینی فر بچینید.
- مرحله هشتم: با استفاده از مهر های مخصوص قنادی یا یک قاشق کوچک چایخوری، روی سطح شیرینی ها طرح بیندازید و سیاه دانه بپاشید.
- مرحله نهم: سینی را به مدت 20 تا 25 دقیقه در فر بگذارید تا لبه های نان برنجی، طلایی رنگ گردد. در نهایت شیرینی ها را از فر خارج کنید و اجازه دهید تا خنک شوند.
طرز تهیه شیرینی برنجی بدون فر
شیرینی برنجی را می توان بدون فر نیز درست کرد. پس اگر در منزل فر ندارید؛ نگران تهیه نان برنجی نباشید. طرز تهیه شیرینی برنجی با روغن مایع بدون فر مطابق مراحل زیر است:
- مرحله اول: خمیر نان برنجی را مطابق دستور قبل آماده کنید و شیرینی ها را به صورت گرد و کوچک شکل دهید.
- مرحله دوم: برای درست کردن نان برنجی تابه ای، یک تابه دو طرفه انتخاب نموده و کف آن دو لایه کاغذ روغنی پهن کنید.
- مرحله سوم: شیرینی ها را با فاصله روی تابه بچینید، روی آن ها تخم خرفه بپاشید و از قاشق یا مهرهای مخصوص، برای ایجاد طرح روی شیرینی بهره ببرید.
- مرحله چهارم: گاز را با شعله کم روشن کنید و شعله پخش کن را روی گاز قرار دهید. تابه را به مدت 20 دقیقه روی شعله بگذارید تا شیرینی ها پخته شده و رنگ آن ها تغییر کند.
فوت و فن های تکمیلی طرز تهیه شیرینی برنجی
طرز تهیه شیرینی آرد برنج نکات و فوت و فن های خاص خود را دارد که رعایت آن ها موجب می گردد تا نتیجه کار یک شیرینی خوشمزه و حرفه ای باشد:
- برای تهیه شیرینی برنجی از آرد برنج بسیار نرم بهره ببرید. در حقیقت آرد برنج باید چندین بار آسیاب شده باشد و شما نیز حتما قبل از استفاده آن را الک کنید.
- میزان مواد اولیه را کاملاً دقیق مقدار بگیرید تا شیرینی با کیفیتی داشته باشید.
- اگر دوست دارید نان برنجی طعم دار درست کنید، می توانید کمی زعفران داخل خمیر آن بریزید.
- کره ای که در تهیه شیرینی برنجی استفاده می کنید، ابتدا ذوب کنید، کف روی آن را با ملاقه بردارید و کمی که خنک شد، داخل یخچال بگذارید تا سفت و سرد گردد. این کره را نیم ساعت قبل از استفاده از یخچال بیرون بیاورید تا به دمای محیط برسد.
- اگر می خواهید شیرینی برنجی بدون کره درست کنید، دقت داشته باشید که شاید بافت نهایی آن به تردی نوع کره ای نگردد.
- در برخی از منطقه ها شمالی وسط خمیر شیرینی کمی گردو و نارگیل می گذارند که به آن نان برنجی میان پر می گویند.
- در برخی دستور ها کمی بیکینگ پودر هم داخل شیرینی می ریزند تا شیرینی خوب پف کند.
- اگر شیرینی مدت زمان زیادی در فر بماند، خشک می گردد. پس بلافاصله بعد از طلایی شدن اطراف شیرینی، آن را از فر خارج کنید. ضمناً نگران نرم بودن اولیه شیرینی نباشید؛ بعد از سرد شدن کاملاً ترد می گردد.
- بعد از اینکه سینی شیرینی ها را از فر خارج کردید، اجازه دهید تا به خوبی سرد شوند و سپس آن ها را از سینی بردارید. تا قبل از سرد شدن به شیرینی ها دست نزنید، چون خراب می شوند.
- دمای ذکر شده برای پخت شیرینی برنجی مربوط به فر گازی است. دقت کنید که اگر فر برقی دارید، دمای آن باید 20 درجه کمتر از دمای گفته شده در این مطلب باشد.
- برای تزیین روی نان برنجی به طور سنتی از تخم خرفه استفاده می گردد، اما شما می توانید به دلخواه آن را با پودر پسته، نارگیل، گردو، کنجد، خلال پسته، بادام و حتی با گل محمدی خشک شده تزیین کنید.
- طرز تهیه نان برنجی با پیمانه و بدون همزن به مهارت بیشتری احتیاج دارد؛ چراکه به جای وزن کردن مواد اولیه، باید میزان آن ها را با پیمانه بردارید. ضمناً هم زدن مواد با همزن دستی سخت تر بوده و زمان بیشتری از شما می گیرد.
روش نگهداری شیرینی برنجی
پس از آشنایی با نحوه درست کردن شیرینی برنجی، اکنون این سوال پیش می آید که نان برنجی را چگونه نگهداری کنیم؟ کیک برنجی ایرانی یکی از انواع شیرینی خشک محسوب شده و ماندگاری زیادی حتی تا یک ماه دارد. شیرینی ها را پس از پخت و خنک شدن، در ظرفی درب دار بچینید و در دمای اتاق و جایی خشک و خنک نگهداری کنید.
جلوگیری از خراب شدن نان برنجی
بافت شیرینی برنجی در معرض هوای آزاد خشک می گردد؛ پس دقت داشته باشید که درب ظرف باز نماند. ضمناً قرار دادن شیرینی ها در یخچال باعث می گردد تا بافت آن کمی خشک گردد؛ اما دقت داشته باشید که محیط نگهداری شیرینی برنجی در خارج از یخچال حتما خشک و بدون رطوبت باشد.
خبرنگاران کار شما برای سفارش شیرینی برنجی را آسان نموده است!
در این مطلب از مجله خبرنگاران به معرفی طرز تهیه شیرینی برنجی با چند روش و در فر یا بدون فر پرداختیم و شما را با فوت و فن های آن آشنا کردیم. شیرینی برنجی از جمله شیرینی های محبوب است که ماندگاری زیادی دارد. اگر در فکر تهیه شیرینی برای پذیرایی در مهمانی های خود هستید، علاوه بر شیرینی برنجی، یادگیری طرز تهیه شیرینی کشمشی نیز ایده خوبی است.
البته راهی آسان تر نیز برای تهیه شیرینی وجود دارد که این راه یاری گرفتن از خبرنگاران است. شما می توانید به وسیله سایت یا اپلیکیشن خبرنگاران ، سفارش انلاین شیرینی را انجام داده و هر آنچه را که احتیاج دارید، درب منزل تحویل بگیرید.
سوالات متداول
چرا شیرینی برنجی پس از خروج از فر خشک بود؟
اگر شیرینی برنجی مدت زمان زیادی داخل فر باقی بماند، بافت خود را از دست داده و خشک می گردد. به محض اینکه رنگ شیرینی تغییر نموده و طلایی شد، آن را از فر خارج کنید.
چگونه شیرینی برنجی را بدون فر درست کنیم؟
در طرز تهیه شیرینی برنجی بدون فر، کف یک تابه دو طرفه را با دو لایه کاغذ روغنی پوشش دهید و شیرینی ها را با فاصله داخل تابه بچینید. در نهایت تابه را روی شعله پخش کن و گاز با حرارت کم قرار دهید تا نان برنجی پخته گردد.
برترین روش نگهداری شیرینی برنجی چیست؟
شیرینی ها را داخل ظرفی درب دار بچینید و در جایی خشک و خنک و در دمای اتاق نگهداری کنید تا بافت شیرینی خشک نگردد.
منبع: اسنپ فود