وسواسی های کرونا؛ الکلی ها، ماسک بازان و شیلدپرستان

به گزارش مرجع مقالات، خبرنگاران: دوران کرونا طولانی شده، بعضی اختلالات رفتاری هم شایع شده. گمان نکنید که منکر تاثیر مثبت استفاده از ماسک و الکل هستیم، نه! اما بعضی حتی در تنهایی هایشان هم معتاد آکسسوارِ کرونا شده اند، افراطی هایی که اگر کرونا هم نگیرند، حداقل یک اختلال رفتاری از این دوران با خود همراه خواهند داشت. مطلب تقریبا در رابطه با همین حال و هواست. این که چگونه هم موظف به رعایت پروتکل ها باشیم و بمانیم و هم با خودآگاهی کمی از وسواس دور شویم.

وسواسی های کرونا؛ الکلی ها، ماسک بازان و شیلدپرستان

بچه ها و نوجوانان که به دلیل تعطیلی مدارس از دوستان خود جدا شده اند و هم چنین کارکنان و پرسنل بیمارستان هایی که در ماه های اخیر در معرض جدال با بیماری کووید-19 بوده اند بیش از بقیه در معرض بحران های روانی قراردارند. مطالعات و نظرسنجی های جدید تأثیر فراوان شیوع بیماری کووید-19 بر سلامت روان شهروندان را در سرتاسر دنیا نشان می دهد. روانشناسان می گویند که بیش از همواره با بچه ها مضطرب روبرو هستند. هم چنین آخرین گزارش ها در بعضی از کشورهای درگیر با شیوع ویروس کرونا نشان می دهد میزان افسردگی و اضطراب بطور نادری در هفته های اخیر افزایش یافته است.

مبتلایان به وسواس مطلع هستند که ترس و اضطراب آن ها معنا ندارد و منطقی نیست، اما در عین حال آن را بسیار واقعی، شدید و جدی تجربه می کنند. وسواس به دو گونه وسواس فکری و وسواس عملی نمود پیدا می نماید؛ در وسواس فکری، افراد فقط اضطراب فکری و ذهنی دارند، مثلا دائما از این هراس دارند که به یک بیماری خطرناک مانند سرطان مبتلا شده باشند. ترس از سرقت و احساس ایمنی نداشتن از دیگر انواع وسواس های فکری به شمار می رود که برای فرد آزار دهنده است.

یکی از نمود های بیرونی این اختلال در پاکیزگی است، یعنی شست وشوی بسیار و حساسیت به تمیزی یکی از رایج ترین نشانه های این اختلال است. با فراگیری و شیوع ویروس کرونا و هشدار های هراس انگیز رعایت بهداشت فردی، این اختلال برای افراد مبتلا به این بیماری تشدید پیدا می نماید.

چه کار باید کرد

در زمانه کنونی به واسطه هراس عمومی از ابتلا به بیماری کرونا و البته هشدارهای بسیار در رعایت اصول بهداشت فردی و... ممکن است برای افراد عادی طبیعی باشد اما در ساختار ذهنی وسواسی ها بحران بزرگی شکل داده است. در این میان راه حلهایی وجود دارد که به صورت موقت برای افرادی که در بحران های این چنینی دچار می شوند به کار گرفته می گردد. این راه حلها کارکردی موقت دارند تا بتوانند در اوضاع کنونی صدمه ای نبینند.

نگاه همه مردم در شرایط کنونی به نوعی معطوف به آینده است. با طرح سوالاتی همچون این که نکند من هم مبتلا به ویروس کرونا شوم؟ یا نکند یکی از نزدیکانم دچار این بیماری گردد به آینده فکر می کنیم. در مبحث عملی ما با رعایت کردن بهداشت فردی خودمان می توانیم تا حدودی از این بیماری واکسینه شویم. اما چطور ذهنمان را از فکر به آینده معطوف به اکنون کنیم؟ یکی از راه حلها اجرای تکنیک های ذهن مطلعی است. این روشی است که به ذهن آموزش می دهد چگونه در زمان حال بماند. از جمله این راه حل استفاده از حواس پنجگانه برای نگهداری ذهن در زمان حال است.

ذهن مطلعی یک فرایند روانشناختی آوردن توجه به تجربیات زمان حال بدون قضاوت، یا به عبارتی پرورش مطلعی و هوشیاری با تکیه بر مراقبت و زیر نظر دریافت توجه است. تعریف کوتاه ذهن مطلعی یعنی مطلعی از تجربه کنونی و پذیرش آن است.

ذهن مطلعی را می توان با روش های مختلف مانند مدیتیشن توسعه داد. در دهه های اخیر با استفاده از مبانی ذهن مطلعی روش های درمانی مختلفی در روان شناسی بالینی و روانپزشکی برای درمان افسردگی، اضطراب، اعتیاد و کاهش استرس ابداع شده است.

حالا با اجرای چنین راه حلهایی چه اتفاقی می افتد؟ از آنجا که بیماری کرونا یک بیماری ناشناخته است و هنوز ابزار پیشگیری از آن را نداریم بهترین راه حل این است که سیستم ایمنی بدن خودمان را تقویت کنیم. وقتی ذهن ما مدام در آینده است نظام مغزی ما مدام به سیستم فوق کلیوی ما پیغام می دهد که کورتیزول، آدرنالین و نور آدرنالین ترشح کند، چرا که بدنمان در حالت جنگ است.

تا اینجا طبیعی است، اما وقتی که این میزان کورتیزول، آدرنالین و نور آدرنالین در بازه زمانی طولانی در بدنمان می ماند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدنمان می گردد. یعنی دقیقا کارکردی مخالف آن چه باید پیدا می نماید. بنابراین اعمال ذهن مطلعی می تواند مانع کاهش سیستم ایمنی بدنمان گردد.

همچنین می توانید به مراکز مشاوره مراجعه کنید یا از خدمات مشاوره تلفنی بهره ببرید.

خشکی و اگزمای پوست در اثر شست وشو

همزمان با شیوع ویروس کرونا در دنیا، خبرگزاری­ های رسمی بهداشت تاکید دارند که شستن مداوم و صحیح دست­ ها یکی از موثرترین روش­ های پیشگیری از شیوع عفونت و بیماری است. اما در پی این توصیه های بهداشتی مسائل پوستی بسیاری ما را تهدید می نماید. حال بر فرض اینکه کرونا برود و ریشه کن گردد، مسائل پوستی باقی می ماند.

با این شرایط برای جلوگیری از این بیماری های پوستی چه باید کرد؟

1. پس از شستشوی دست ­ها دست کم به­ مدت 20 ثانیه، به­ جای این­که حوله را روی دست بمالیم، که به پوست آسیب می رساند، می­ توانیم حوله را آهسته روی دست بکشیم.

2. بهتر است حوله را آرام روی دست بکشید و بگذارید کمی رطوبت روی پوست باقی بماند. بعد از مرطوب­ کننده بهره ببرید تا رطوبت از بین نرود.

3. کرم دست باید عاری از مواد خارش ­آور مانند رتینول یا سایر مواد ضدچروک، مواد حساسیت ­زا یا معطر باشد.

4. صابون دست هم باید ملایم و عاری از هرگونه عطر باشد. نباید از مواد شوینده ­ی ظروف برای شستشوی دست ­ها بهره ببرید.

5. اگر از اگزما رنج می ­برید، ترک و شکاف­ های پوست را با چسب زخم بپوشانید. افرادی که از شرایط مزمن رنج می ­برند و در معرض خشکی پوست هستند باید از ترک خوردن پوست جلوگیری کنند.

6. شب بهترین زمان برای استراحت دادن به پوست است. چند لایه کرم روی دست بمالید و درصورت امکان دستکش نخی بپوشید. اگر چند ساعت قبل از خواب یا تمام طول شب این مورد را تحمل کنید، پوست از تمام این مدت برای آب ­رسانی استفاده می ­کند.

منابع: magiran، همشهری آنلاین، darmankade

منبع: برترین ها
انتشار: 11 شهریور 1399 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: atusocialscience.ir شناسه مطلب: 1084

به "وسواسی های کرونا؛ الکلی ها، ماسک بازان و شیلدپرستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "وسواسی های کرونا؛ الکلی ها، ماسک بازان و شیلدپرستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید