چالش تامین نهاده دامی پیش روی مرغداران، راهکار مناسب نجات صنعت طیور چیست؟
به گزارش مرجع مقالات، صنعت طیور کشور طی ماه های اخیر به سبب شیوع ویروس کرونا و التهاب بازار نهاده با مشکلاتی روبرو شده است.
به گزارش خبرنگار ، با توجه به وابستگی 80 درصدی کشور به واردات نهاده های دامی هر گونه اختلال در تامین و توزیع این نهاده ها، فراوری محصولاتی از جمله مرغ، تخم مرغ، شیر و گوشت قرمز را با چالش های متعددی روبرو می نماید.
در ماه های اخیر کمبود عرضه نهاده در بازار داخل موجب شد قیمت ذرت و کنجاله سویا به طور کاذب افزایش یابد.
بسیاری از مسئولان بر این باورند که اختلالات ایجاد شده در واردات نهاده های دامی و مسائل توزیع، مرغداران را با چالش کمبود دان روبرو نموده است که استمرار این فرایند زیان قابل توجهی را به صنعت مرغداری وارد می نماید.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از مسائل واحدهای مرغداری و راه حلهای مناسب برای نجات صنعت طیور و کاهش زیان فراورینمایندگان با خبر شویم:
بزرگ حجت عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه مالی خبرنگاران، با اشاره به اینکه مرغداران با معضل خودخوری مرغ ها در واحد ها روبرو هستند، اظهار کرد: بنابر بخشنامه صادر شده نهاده یا دان تنها تا سن 42 روزگی به مرغ تخصیص داده می گردد که در شرایط فعلی این مصوبه مسائل متعددی را برای مرغداران ایجاد نموده است.
وی اضافه نمود: با وجود آنکه ضریب تبدیل مرغ تا سن 42 و 45 روزگی برای مصرف نماینده، فراورینماینده و اقتصاد بهتر است، اما در شرایطی که شیوع بیماری کرونا در سطح جهان مسائلی را ایجاد نموده است، از این رو انتظار می رود مسئولان ذی ربط برای برطرف معضل فعلی تمهیداتی بیندیشند.
حجت ادامه داد: از ابتدای اسفند با شایع شدن بیماری کرونا انتظار می رفت با مدیریت در امر فراوری میزان جوجه ریزی 30 درصد کاهش می یافت و چنانچه مرغداران این موضوع را رعایت نمی کردند، خودشان مقصر بودند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه مازاد جوجه ریزی علت اصلی خودخوری مرغ هاست، گفت: زمانیکه در فراوری جوجه مدیریتی اعمال نشده و جوجه ها تبدیل به مرغ شدند، بدیهی است که این موضوع در کنار شیوع بیماری کرونا و کاهش تقاضای خرید در صنعت مرغداری فاجعه ایجاد نموده است.
به گفته وی، مرغ موجود زنده است که در صورت نبود دان و بی غذایی در واحد مرغداری بنابر ذات حقیقی اقدام به خودخوری می نماید.
عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی خرید تضمینی مرغ با سن 42 روز به بالا را یکی از راه حل های کاهش زیان مرغداران بر شمرد و گفت: با افزایش سن مرغ، احتیاج به دان بالا می رود، از این رو انتظار می رود مسئولان امر به مرغ های با سن بالای 42 روز دان تخصیص دهند یا شرکت پشتیبانی امور دام مکلف گردد مرغ هایی که به سن 42 روزگی در بازار رسیدند و تقاضایی برای آن ها وجود ندارد، خریداری کند و در صورتی که مرغدار حاضر به فروش مرغ خود نشد از تخصیص دان اجتناب کند.
حجت با بیان اینکه خودخوری مرغ ها تبعات منفی زیان باری را به همراه دارد، توضیح داد: در شرایط فعلی که بحران کرونا بر بازار تاثیر گذاشته است، از این رو افزایش سن مرغ در واحد های مرغداری تبعات منفی از لحاظ روانی و مالی به همراه دارد چرا که مرغ برحسب ذات خود در صورت نبود دان به هم نوع خود حمله می نماید که این امر مورد پسند مرغدار و وزارت جهاد کشاورزی نیست.
برومند چهار آیین کارشناس صنعت طیور در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه مالی خبرنگاران، کمبود دان را یکی از عوامل خودخوری مرغ ها در واحد های مرغداری دانست و گفت: عوامل متعدد دیگر همچون میزان نمک جیوه و بالا و پایین شدن مواد مغذی می تواند عامل خود خوری باشد و با دیدن یک فیلم نمی توان قضاوت کرد که این موضوع ساختگی است یا واقعی؟
وی اضافه نمود: بین 2 نوبت دان حدود 4 ساعت سالن ها خالی می ماند تا غذای مجدد داده گردد، از این رو نمی توان با دیدن یک فیلم منکر این موضوع شد یا کمبود دان را عامل اصلی خودخوری مرغ ها دانست.
اسداله نژاد با اشاره به اینکه کمبودی در تامین نهاده نداریم، گفت: در حال حاضر دان به وفور در بازار موجود است، اما به سبب دلال بازی قیمت بالاست.
: سرنوشت صنعت طیور کشور در دستان یک شخص!
این مقام مسئول ادامه داد: سال گذشته بیش از احتیاج کشور نهاده دامی وارد و ذخیره شده است و تنها عامل التهاب بازار نهاده، مافیا هستند که به سود کم راضی نیستند.
وی ادامه داد: اگر دولت سیاست گذاری کلان کند و در ریل آن سیاست گذاری بخش خصوصی حرکت کند، شرایط بازار متعادل می گردد.
این کارشناس صنعت طیور با انتقاد از این مسئله که تشکل مورد قبول فراورینمایندگان وجود ندارد، گفت: در حال حاضر شبه تشکل بسیار زیاد است به طوریکه از قبل صنعت به جای حمایت از فراورینمایندگان تغذیه می نماید و به جای آنکه حیات فراورینمایندگان و رونق مالی فراوری از سوی تشکل ها انجام گردد به بار گرانی برای صنعت تبدیل شدند.
عضو هیئت مدیره سابق کانون سراسری مرغداران گوشتی در خاتمه توضیح داد: با ایجاد سامانه هوشمند این امکان وجود دارد که بخش خصوصی در مقابل دولت مسئولیت پذیر و جوابگو باشد و به عبارت دیگر فضا را مدیریت کند.
حبیب اسداله نژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه مالی خبرنگاران، با اشاره به عوامل خودخوری مرغ ها اظهار کرد: در فارم های فراوریی یکی از عوامل بر هم خوردن شاخص و ضریب تبدیل خودخوری است که در صورت کمبود دان این مشکل ایجاد می گردد.
وی اضافه نمود: در شرایط فعلی که دان به مرغ های بالای سن 42 روزگی تخصیص داده نمی گردد، مرغداران با چالش خودخوری مرغ ها در واحد های مرغداری دست به گریبان هستند که این موضوع خسارت چشمگیری وارد می نماید.
اسداله نژاد ادامه داد: اگر یک یا چند مرغ در فارم های فراوریی بدنشان زخم باشد، مابقی مرغ ها همدیگر را نوک می زنند و پاره می نمایند که این امر خسارت چشمگیری را برای فراورینماینده به بار می آورد.
نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با تاکید بر اتخاذ تدابیر مناسب برای برطرف بحران فعلی گفت: در یک واحد مرغداری به سبب کمبود دان صرف نظر از تلفاتی که رخ می دهد، مابقی لاشه ها دچار جراحت می شوند به طوریکه ارزش کشتار ندارند و در صورت قطعه بندی خسارت مرغدار چندین برابر می گردد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان